Kachní prso s bramborovo-mrkvovou kaší, karamelizovanou růžičkovou kapustou a omáčkou z medu a rozmarýnu

Ingredience:

Bramborovo-mrkvová kaše s pórkem

  • 2 pórky
  • 800g brambor (nejlépe přílohových)
  • 400g mrkve
  • 60g másla
  • 20g másla navíc
  • 100ml smetany
  • Sůl
  • Pepř

Kachna

  • 4 kachní prsa
  • Sůl
  • Pepř

Karamelizované růžičkové kapusty

  • 600g růžičkové kapusty
  • Olivový olej
  • Pepř
  • Sůl
  • Med
  • Jablečný ocet

Omáčka z medu a rozmarýnu

  • 400ml silného hovězího vývaru
  • Máslo
  • 2 stroužky česneku
  • 1 malá cibule
  • 100ml červeného vína
  • Med podle chuti
  • 250ml šlehačky
  • Snítka rozmarýnu

 Postup

Bramborovo-mrkvová kaše s pórkem

Oloupeme mrkev a brambory a nakrájíme na velké kousky. Umyjeme pórek a nakrájíme zelené i bílé části na jemno. Brambory a mrkev vaříme společně v osolené vodě, dokud nejsou měkké. Pórek podusíme ve 20 g másla. Dochutíme solí a pepřem a dusíme, dokud pórek nezačne hnědnout. Pomocí šťouchadla rozmačkáme brambory a mrkev, abychom vytvořili kaši. Přidáme máslo, smetanu a dochutíme solí a pepřem. Přidáme pórek.

Kachna

Předehřejeme troubu na 180 °C. Kachní prso z obou stran, osolíme a opepříme. Vložíme na suchou rozpálenou pánev a z každé strany necháme po dobu 1 minuty zatáhnout. Poté vložíme na plech a pečeme v troubě po dobu 7 minut, následně kachnu necháme 5 minut odpočívat.

Karamelizované růžičkové kapusty

Růžičkové kapusty očistíme a nakrájíme na poloviny. Vložíme do mísy, přidáme olivový olej, pepř, sůl a promícháme. Okořeněné kapusty rozložíme na plech a pečeme v troubě při 180 °C do zhnědnutí.

Omáčka z medu a rozmarýnu

Cibuli nakrájíme na malé kousky. Pomocí lisu vylisujeme stroužky česneku. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme cibulku. Když je cibulka měkká, přidáme česnek. Nalijeme víno, vývar a smetanu. Omáčku necháme vařit, dokud nezhoustne. Dle chuti přidáme cca 3 lžíce medu. Nakonec přidáme snítku rozmarýnu.

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Více informací